Eerste boccia toernooi in Suriname afgerond

Eerste boccia toernooi in Suriname afgerond

23-06-2018

Het Nationaal Paralympisch Comité Suriname (NPC Suriname) heeft voor het eerst in Suriname een boccia toernooi georganiseerd. Dit gebeurde afgelopen zaterdag op het complex van het Frank Cameron Instituut. Sporters met een beperking hebben hieraan deelgenomen. De Minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal, had de eer om de prijsuitreiking te doen. Ter voorbereiding hebben de sporters de afgelopen zes maanden een trainingsprogramma voor “de introductie van boccia in Suriname” doorlopen.

 

Minister Gopal heeft vóór de prijsuitreiking een demonstratie gehad van de boccia sport. Zij heeft de NPC Suriname gecomplimenteerd voor het initiatief en ook de begeleiders, ouders en verzorgers bedankt voor hun inzet. De minister heeft ondersteuning toegezegd voor deze groep jongeren met een beperking. Zij had ook de gelegenheid om de felicitaties uit te brengen naar de winnaars en om de gouden, zilveren en bronzen medailles uit te reiken.

 

Edward Gessel, Vice- President van de NPC Suriname, is tevreden met het verloop van het toernooi. Hij gaf aan dat het een droom is om met de sporters met een beperking deel te kunnen nemen aan internationale toernooien. Ook is hij tevreden met de ondersteuning van de ouders, verzorgers en vrijwilligers. Hij hoopt in de toekomst zoveel mogelijk jongeren met een beperking te bereiken om deel te nemen aan de boccia sport.

Boccia wordt sinds de Paralympische Spelen van 1984 erkend als een paralympische discipline. Het wordt beoefend door atleten met onder andere een ernstige motorische beperking, een schedeltrauma en hersenverlamming. De atleten spelen overwegend in een rolstoel en mogen, naar gelang van de classificatie, gebruik maken van een helling en zich laten bijstaan door een sport assistent die met zijn rug naar het speelveld gekeerd zit.

Het Nationaal Paralympisch Comité Suriname (NPC Suriname) is lid van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en de officiële organisatie in Suriname die de paralympische beweging coördineert. Het is ook het wereldwijde netwerk van organisaties en individuen die zich verbonden hebben door hun inzet om kansen te creëren in sport voor para-atleten. Sinds haar bestaan heeft zij deelname van Suriname bewerkstelligd aan de Paralympische (Zomer) Spelen, te weten Athene in 2004 met 2 atleten, Beijing 2008 met 2 atleten, Londen in 2012 en laatstelijk in Rio 2016 telkens met 1 atleet.