Minister Gopal ondersteunt Pencak Silat kampioenschappen

Minister Gopal ondersteunt Pencak Silat kampioenschappen

09-08-2018

De Nationale Pencak Silat Kampioenschappen zijn door de Minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal, voor geopend verklaard. Deze handeling heeft op donderdag 09 augustus in het cultuurhuis Sana Budaya plaatsgevonden. Deze kampioenschappen zijn in verband met 128 jaar herdenking Javaanse Immigratie georganiseerd door de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) in samenwerking met de Pencak Silat Federatie Suriname (PSFS).

De PSFS, onder leiding van Dwight Warsodikromo, bestaat uit 8 leerscholen en is op 27 mei 2018 opgericht. De federatie streeft ernaar om sport, kunst en cultuur te ontwikkelen, continueren en te bewaren. Warsodikromo is de VHJI daarom dankbaar voor de handreiking voor de kampioenschappen.

Elwin Atmodimedjo, voorzitter van de VHJI, heeft aangegeven dat 3 peilers gecombineerd zijn bij de herdenking namelijk identiteit en cultuur, training en scholing en business development. De organisatie biedt hierbij jonge ondernemers de gelegenheid om hun diensten en producten te exposeren.

Minister Gopal was bijzonder goed gestemd om de kampioenschappen te mogen ondersteunen. Het ministerie ondersteunt het stimuleren van jongeren om heel vroeg aan pencak silat te doen en om verder sportieve momenten te creƫren en deze tak van sport in Suriname te helpen promoten. De minister heeft aangegeven dat er vanuit het ministerie prioriteit gegeven moet worden aan het scheppen van condities en randvoorwaarden voor Surinamers om op het hoogste niveau op sportgebied mee te kunnen doen in de wereld. Daarom mag er gerekend worden op de ondersteuning van het ministerie wanneer het gaat om het ontwikkelen en begeleiden. De minister heeft na de opening van de kampioenschappen ook de aftrap gedaan van een voetbaltoernooi.