China Ambassador School Cup gestart

China Ambassador School Cup gestart

09-02-2019

De China Ambassador School Cup met als thema “Respect for yourself and respect for other” is middels een openingsceremonie gestart. De ceremonie heeft vandaag, zaterdag 9 februari, plaatsgevonden in het Youth Community Center Sophia’s Lust. Aan dit toernooi participeren enkele GLO en VOJ scholen van de districten Coronie, Commewijne, Wanica en Paramaribo en zullen de onderdelen dammen, atletiek, volleybal, voetbal en slagbal afwerken. Dit is een initiatief van het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken in samenwerking met de Ambassade van de Volksrepubliek China.

Het doel van het toernooi is om sporten onder jongeren te bevorderen en tegelijkertijd te doen aan talent identificatie gevolgd door talent ontwikkeling. Hieraan doen totaal 448 leerlingen mee. De verschillende sportbonden worden ook in dit traject meegenomen. De school cup wordt 2 weekenden afgewerkt namelijk 9, 10 en 16 februari. Middels een afsluitingsceremonie wordt de school cup op zondag 17 februari afgerond.

De districtscommissaris van Wanica Noord- West, Wedprekash Joeloemsingh, ondersteund het toernooi en is de mening toegedaan dat hiermee de harmonie tussen de jongeren van de verschillende districten bevordert wordt. Verder bemoedigde hij de leerlingen om sportief te blijven. De ambassadeur van de Volksrepubliek China, Liu Quan, gaf aan dat sporten vriendschap en communicatie kan bevorderen en is daarom voorstander van dit initiatief. Ambassadeur Quan heeft de relatie met het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken als goed en sterk genoemd.

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zei tijdens haar toespraak dat sport een belangrijke plek moet krijgen binnen het onderwijs. Zij is blij dat een denksport, dammen, is meegenomen omdat het goed plannen kan stimuleren. Minister Ferrier hoopt dat in het vervolg het toernooi uitgebreid wordt met scholen van alle districten.

De minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal, gaf aan dat er voor het thema Respect is gekozen omdat het de sociale basis weergeeft tussen de Republiek Suriname en de Volksrepubliek China. Ook gaf zij aan dat de leerlingen goed in de gaten worden gehouden door de aanwezige sportbonden voor talent ontwikkeling. De sportminister heeft de leerlingen moed ingesproken om het thema in acht te houden en elkaar te ondersteunen.