Richelieu voorzien van moderne speeltuin

Richelieu voorzien van moderne speeltuin

22-11-2019

Het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken heeft Richelieu in het district Commewijne ook voorzien van een fleurige moderne speeltuin. De ingebruikname hiervan heeft op vrijdag 22 november 2019 onder belangstelling van de jongeren en bewoners van de omgeving plaatsgevonden. Ter stimulering van bewegen en kinderspelen, wordt via het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken landelijk speeltuinen aangelegd. De speeltuin te Richelieu is de 4de waarvoor het ministerie heeft gezorgd. Er zijn reeds 3 opgeleverd waarvan 2 in 2018 te Groningen en Palmentuin en 1 in 2019 te Beekhuizen.

De sprekers bij de ingebruikname waren de districtssecretaris, Rene Tjokrodikoro, die namens de DC van Commewijne aanwezig was,  de coördinator van Sport- en Jeugdzaken in Commewijne Dwight Pinas, Staatsraadlid Ann Sadi en DNA lid Rajiv Ramsahai. Verder kwamen ook de directeuren van Djojo Bedrijven, Enrique Ralim, en Jercon Steelerection N.V, Jerry Karijomengolo,  als donateurs aan het woord en de lijst van sprekers werd afgesloten door minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken. 

Alle sprekers hebben aangegeven het op prijs te stellen dat de kinderen van Richelieu voorzien zijn van een speeltuin. Hiermee kunnen de kinderen in de middaguren positief bezig gehouden worden. Ook hebben zij aandacht gevraagd voor de onderhoudt daarvan en ook een beroep gedaan op de ouders om op de kinderen te blijven letten bij het gebruik maken van de speeltuin. De donateurs hebben aangegeven voorstander te zijn van ontwikkeling en hebben naar aanleiding daarvan de toezegging gedaan om het ministerie te ondersteunen met de totstandkoming van de speeltuin.

Volgens Minister Lalinie Gopal is de speeltuin een goed instrument voor de jeugd om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Met de speeltoestellen kunnen kinderen op speelse wijze een gezonde bijdrage leveren aan hun groei. Niet alleen een gezonde leefstijl maar ook sporten en bewust aan intensieve bewegingsactiviteiten deelnemen is belangrijk. Rekening houdend met de United Nations Sustainable Development Goals 3 met als doel “Goede Gezondheid en Welzijn” probeert het ministerie de jeugd op heel jonge leeftijd het belang van sporten bij te brengen. De financiering van deze projecten is veelal gestoeld op een publieke-private partnerschap. Zo streeft het ministerie ernaar om de publieke sector te betrekken bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor een veilige en kindvriendelijke omgeving waar het kind zich kan ontplooien. Momenteel vinden de voorbereidingen plaats voor het opzetten van een 5de speeltuin in Wageningen.